Ryba pieczona w soli

17:17:00

Mam dziś dla Was fantastyczny przepis, na rybę pieczoną w soli. Mimo, że to dość prosty przepis niewiele osób miało okazję go próbować, a szkoda.
Do przygotowania ryby powinniście kupić gruboziarnistą sól. Poszukajcie jej na półce sklepowej, porównajcie ceny. Soli potrzeba dość dużo dlatego może to stanowić dość duży koszt, dlatego postarajcie się znaleźć sól w dobrej cenie.

Składniki:
- 1 ryba patroszona min 1,20 kg - tak naprawdę im większa tym lepsza lub 2 około 1 kg
- 1 kg soli gruboziarnistej
- pieprz i sól
- gałązki świeżego koperku i natki pietruszki

Rybę umyj, wypatrosz jeśli jeszcze nie zostało to zrobione i wytrzyj ręcznikiem papierowym do sucha. Dodaj do wnętrza ryby trochę soli i pieprzu oraz świeże koperek i natkę.
Połóż rybę w naczyniu żaroodpornym i przysyp solą gruboziarnistą, tak aby była cała zasypana ze wszystkich stron.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 st C na około 30 minut. Po wyjęciu ryby zdejmij sól która odejdzie razem ze skórą ryby. Mięso ryby łatwo można zdjęć z ości, jest bardzo miękkie i niesamowicie soczyste.



Spodobają Ci się także

0 komentarze

Popular Posts

Obserwuj na Facebooku